DK Koco Racin Skopje http://www.dk-kocoracin.org.mk www.dk-kocoracin.org.mk en-us DK Koco Racin Skopje. All right reserved. Thu, 8 Jun 2023 8:05:41 +0100 240 Konkurs për Përmbledhje poetike 2023 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=838 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=838data/file/Aplikacion%20per%20proekte%202023%20Prijava%20za%20konkursot.docx 

. .]]>
Wed, 8 Feb 2023 00:00:00 +0200Kalendari i ngjarjeve
Konkurs për Përmbledhje poetike http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=819 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=819]]>Thu, 13 Oct 2022 00:00:00 +0200Kalendari i ngjarjeve Projekte të miratuara nga lëmia e artit vizuel për vitin 2022. http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=794 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=794]]>Wed, 6 Apr 2022 00:00:00 +0200Kalendari i ngjarjeve Projekte të miratuara nga lëmia e literaturës për vitin 2022. http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=792 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=792]]>Fri, 1 Apr 2022 00:00:00 +0200Kalendari i ngjarjeve Aplikacion per proekte 2022 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=789 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=789Tue, 8 Mar 2022 00:00:00 +0200Ballina Thirrje publike per projekte dhe aktivitete nga lëmia e kulturës -2022 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=788 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=788Tue, 8 Mar 2022 00:00:00 +0200Ballina Programa e realizuar per vitin 2021 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=785 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=785Mon, 28 Feb 2022 00:00:00 +0200Ballina Thirrje publike 2020 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=656 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=656data/file/82508542_517346068888547_4229179821638287360_n.jpg 

. .]]>
Mon, 20 Jan 2020 00:00:00 +0200Lajme dhe Ngjarje
Aplikacion për Thirrje publike 2020 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=653 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=653data/file/Aplikacion-p%C3%ABr-Thirrje-publike2020.docx 

. .]]>
Mon, 20 Jan 2020 00:00:00 +0200Lajme dhe Ngjarje
Thirrje publike 2020 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=657 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=657data/file/82477297_1267827790076162_8639159117690175488_n.jpg 

. .]]>
Mon, 20 Jan 2020 00:00:00 +0200Lajme dhe Ngjarje
65 Jubile http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=645 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=645]]>Fri, 29 Nov 2019 00:00:00 +0200Kalendari i ngjarjeve Konkurs për përmbledhje poetike http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=637 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=637]]>Thu, 3 Oct 2019 00:00:00 +0200Lajme dhe Ngjarje Promovim http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=611 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=611]]>Fri, 29 Mar 2019 00:00:00 +0200Kalendari i ngjarjeve Punëtori interaktive edukative “Si ta nxisim gjenialitetin tek të rinjtë” http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=608 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=608]]>Nga 21 shkurti filloi të realizohet pjesa e parë e projektit të IP Shtëpia e kulturës “Koço Racin”-Shkup e mbështetur nga Qyteti i Shkupit “Si ta nxisim gjenialitetit tek të rinjtë” i cili do të zgjasë deri më 5 qershor 2019.
Qëllimi i kësaj punëtorie është që të rinjtë të informohen, edukohen dhe të njoftohen me atë se çka paraqet motivimi, si të motivohen, si ta mësojnë me leht mësimin, si të bëjnë karier të suksesshme dhe para se gjithash si ti zgjidhin problemet nga jeta e përditshme. Poashtu do të flitet se si të nxisim gjenialitetin te të rinjtë e cila bazohet në 24 karakteristika që i kan gjenit.
Për këtë temë do të flas dr. Zharko Kostiq, folës motivimi. Në projekt do të kyçen sportist të suksesshëm, mjek, profesor, akademik, piktor dhe punëtor të kulturës.
Folësit tanë të parë ishin:
- Garo Tavitijan, muzicient i njohur i cili foli për ndikimin e dy karakteristikave të tij në karier (nxitje dhe guxim).
Sipas Garo Tavitijan jeta është ritëm. Që të keni sukses në jetë, duhet të jeni në ritmin tuaj. Mos u përshtatni në ritmin e të tjerëve.

- Dino Imeri, një prej pijanistëve më të talentuar botëror i cili na kënaqi edhe si folës, duke folur për karakteristikën e tretë dhe të katërt (përkushtim ndaj qëllimeve dhe njohurive) Dino nga përvoja e tij i porositi nxënësit e rinjë se pa marr parasysh se ku do të performojnë paramendojeni sikur jeni në salllën më të madhe të konferencave, në sallën më të njohur të koncerteve, stadion ose kudo qoft ju duhet të jepni maksimumin tuaj dhe suksesi nuk do të mungoj.

- Rebeka Jankovska-Risteski, këngëtare maqedone dhe kryetare e Shoqatës “Na jepni krah” poashtu është e njohur edhe për punën e saj humanitare. Rebeka me shembuj nga jeta e saj i njoftoi të rinjtë për 5,6, dhe 7 karakteristika të gjenive, kurse ato janë: sinqeriteti, optimizmi dhe aftësia për të arsyetuar.

 

- Eva Bogoevska, violiniste e talentuar dhe e suksesshme e cila ka marr pjesë dhe ka fituar në festivalet dhe garat më prestigjioze në bot. Ajo edhe pse ka vetëm 19 vjet, ka marr pjesë në festivalin prestigjioz Harnegi Holl I cili është ëndër për çdo muzicient klasik.
Eva u rekomandoi të rinjëve dhe atyre që ndëgjojnë të për të aritur sukses dhe plan profesional, përveç talentit duhet të keni edhe motiv, të motivoheni për punën tuaj e cila kërkon vetë-mohim dhe disciplin.
Pjesëmarrës në këtë punëtori janë nxënësit e SHF “Krume Kepeski” dhe pedagogia e tyre Magdalena Çorevska.
 

. .]]>
Thu, 21 Mar 2019 00:00:00 +0200Lajme dhe Ngjarje
Aktivitetet programore të IP Shtëpia e Kulturës “Koço Racin”-Shkup për vitin 2018 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=602 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=602Wed, 13 Mar 2019 00:00:00 +0200Lajme dhe Ngjarje Promovimi i librit "Shkrimet albane-pellazge dhe shqipe nëpër epokë dhe kohë" nga Abedin Krosi http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=600 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=600]]>Promovimi i librit "Shkrimet albane-pellazge she shqipe nëpër epokë dhe kohë" nga Abedin Krosi do të mbahet në hapësirat e Shtëpisë së kulturës "Koço Racin"-Shkup më 07.03.2019 në ora 17:00. 

. .]]>
Thu, 7 Mar 2019 00:00:00 +0200Kalendari i ngjarjeve
Aplikacion për projekt nga lëmia e artit vizuel, dizajn dhe arkitekturë 2019 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=593 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=593data/file/Aplikacion-p%C3%ABr-Thirrje-publike-Arti-vizuel-2019%20(1).docx 

. .]]>
Wed, 6 Feb 2019 00:00:00 +0200Lajme dhe Ngjarje
Aplikacion për projekt nga lëmia e artit vizuel, dizajn dhe arkitekturë-2019 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=585 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=585data/file/Aplikacion-p%C3%ABr-Thirrje-publike-Arti-vizuel-2019%20(1).docx 

. .]]>
Wed, 6 Feb 2019 00:00:00 +0200Kalendari i ngjarjeve
Thirrje publike nga lëmia e artit vizuel 2019 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=592 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=592data/file/Thirrje%20publike%20nga%20l%C3%ABmia%20e%20artit%20vizuel%202019.pdf 

. .]]>
Wed, 6 Feb 2019 00:00:00 +0200Lajme dhe Ngjarje
Thirrje publike nga lëmia e letërsisë 2019 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=591 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=591data/file/Thirrje%20publike%20nga%20l%C3%ABmia%20e%20let%C3%ABrsis%C3%AB%202019(2).pdf 

. .]]>
Wed, 6 Feb 2019 00:00:00 +0200Lajme dhe Ngjarje
Promovimi i librit „Fjala e shugët“ nga Jordan Jordanov http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=562 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=562]]>Tue, 11 Dec 2018 00:00:00 +0200Kalendari i ngjarjeve Ekspozita "Jetë" në Mallme, Suedi http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=565 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=565]]>Në qytetin Mallme të Suedisë, më 29.11.2018 me sukses u hap ekspozita “Jetë” nga grupi i artistëve multikulturor nga R. e Maqedonisë. Ekspozita është hapun në “Studioforbundet” para një publiku të madh e cila tregoi interes të veçantë për krijimtarinë e artistëve nga Maqedonia.
Në ekspozitën “Jetë” u shfaq grupi multikulturor me gjashtëdhjetë vepra të 53 artistëve të artit vizuel nga Maqedonia e cila për herë të parë u shfaq në Mallme, në Suedi në “Studioforbundet” në organizim të IP Shtëpia e kulturës “Koço Racin”-Shkup e mbështetur nga Qyteti i Shkupit dhe Qyteti Mallme. Me rastin e hapjes së ekspozitës në kuadër të bashkëpunimit mes dy vendeve iu dhurua vepra “Dera” fotografi me ngjyra nga Nulifer Sali,( fragment nga Xhamija e “Jahja Pashës” në Shkup, objekt kulturoro-historik nga fillimi i shekullit 16). Publiku i shumtë me vëmendje të veçantë i shikoi të gjitha veprat me të cilat ishte prezantuar ekspozita e titulluar “Jetë” nga gjashtëdhjetë artist nga Maqedonia, dhe ajo njëkohësisht ishte shtytje për inicimin e projekteve të reja.
 

. .]]>
Thu, 29 Nov 2018 00:00:00 +0200Lajme dhe Ngjarje
Ekspozitë "Jetë" http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=559 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=559]]>Thu, 29 Nov 2018 00:00:00 +0200Kalendari i ngjarjeve Manifestimi “ Me fjalë poetike stop dhunës ndaj femrave”. http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=575 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=575]]>Në IP Shtëpia e kulturës “Koço Racin”-Shkup me rastin e Ditës ndërkombëtare të luftës kundër dhunës ndaj grave më 25 nëntor u realizua Manifestimi “ Me fjalë poetike stop dhunës ndaj femrave”.
Manifestimi u organizua në bashkëpunim me Shoqatën e Kroatëve në Maqedoni, OGSH dhe Shtëpia e kulturës “Koço Racin”-Shkup.
Për dhunën ndaj gruas foli ambasadorja e R. së Kroacisë në R. e Maqedonisë Daniella Barishiq, Tomka Dillevska, Nena Smillevska dhe Jasmina Duriq Kaleovska.
Vargje të dedikuara për femrën lexuan: Lidija Luçko Jeremiq, Bllagojka Filipçeva, Ivana Velinovska Boceska dhe Valerio Tembelleski.

Performancë muzikore nga Julija Nellkovska-violinë.
 

. .]]>
Sun, 25 Nov 2018 00:00:00 +0200Lajme dhe Ngjarje
Manifestimi "Shkupi mes artit" http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=557 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=557]]>Tue, 13 Nov 2018 00:00:00 +0200Kalendari i ngjarjeve Ekspozitë "3" me fotografi nga Nulifer Sali http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=554 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=554]]>Tue, 6 Nov 2018 00:00:00 +0200Kalendari i ngjarjeve Promovimi i librit për fëmijë "Jam nga fëmijëria ime" nga Mustafa Spahiu http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=551 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=551]]>Promovim: 09.10.2018 e MËRKURË ORA 12:00 NË SHTËPINË E KULTURËS " KOÇO RACIN " SHKUP.
» Mustafa Spahiu & Ajten Qamili « 

. .]]>
Wed, 10 Oct 2018 00:00:00 +0200Kalendari i ngjarjeve
Promovim i librit "Koha 12 pa 5" nga Sadri Jakupi http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=550 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=550]]>Fri, 5 Oct 2018 00:00:00 +0200Kalendari i ngjarjeve Konkurs http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=537 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=537]]>Wed, 26 Sep 2018 00:00:00 +0200Kalendari i ngjarjeve Ekspozitë e karikaturave e titulluar “Politika në skicë”e karikaturistit të njohur Bozhidar Pop-Antoski http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=536 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=536]]>Të nderuar me respekt të veçantë ju ftojmë të merrni pjesë në hapjen e ekspozitës me karikatura të titulluar “Politika në skicë” nga karikaturisti i njohur Bozhidar Pop-Antoski e cila do të hapet më 24.09.2018 (E hënë) në ora 19:00 në sallën e vogël të Galerisë “Ko-Ra” në IP Shtëpia e kulturës “Koço Racin”-Shkup.
Ekspozitën do ta hap prof. Zagorka Pop Antoska Andovska, kurse për opusin e tij do të flas edhe autori Bozhidar Pop-Antoski.
 

. .]]>
Mon, 24 Sep 2018 00:00:00 +0200Kalendari i ngjarjeve
Shfaqje dramatike "Besa" nga Sami Frashëri http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=533 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=533]]>Tue, 3 Jul 2018 00:00:00 +0200Kalendari i ngjarjeve Promovimi i librit "Në kopësht ka vetëm dashuri" nga Filip Dimkoski http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=529 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=529]]>Tue, 5 Jun 2018 00:00:00 +0200Kalendari i ngjarjeve Ekspozitë "Ngjyrat e Çarshisë" nën udhëheqjen e mr. Shqipe Mehmeti http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=531 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=531]]>Tue, 5 Jun 2018 00:00:00 +0200Kalendari i ngjarjeve Mbrëmje poetike me Jovan Basheski http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=521 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=521]]>Tue, 8 May 2018 00:00:00 +0200Kalendari i ngjarjeve Mbrëmje poetike me Jovan Bashevski http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=569 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=569]]>Poezia e tij është e thjeshtë dhe e kuptueshme me stil të lir, ritmike dhe me ndonjë rim. Promotor: Prof.dr. Vera Stojçevska Antiq dhe prof.dr. Vasil Tocinovski
Jovan Bashevski i diplomuar në Fakultetin për shkenca politike në Beograd, kurse studimet pasuniversitare i kreu në Fakultetin juridik në Shkup.
Merret me veprimtari shkencore. Ka gjashtë libra të pabotuara me poezi dhe letërsi fantastike. Një përmbledhje poetike e publikuar në vitin 2017 kurse tre në vitin 2018.
U promovuan: Poema “Koneski”, e cila del nga respekti për veprën e Koneskit. Gjithë atë ndjesi të lartë e shprehë në 36 bargje të lartësuara. Në përmbledhjen “Shenjëtor apo elefant” i këndon lagjes më të vjetër Varosh në Prilep, pejsazhit të saj, dashurisë për vendlindjen. Dy përmbledhje poetike ia dedikon dashurisë: “Inicialet e dashurisë” dhe “Në gjurmët e Prevern”.
 

. .]]>
Tue, 8 May 2018 00:00:00 +0200Lajme dhe Ngjarje
Promovimi i përmbledhjes poetike “Yje që flejnë” nga Mihajllo Sviderski http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=568 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=568]]>Promotor: mr. Frosina Parmakovska
Mihajllo Sviderski është autor i dy përmbledhjeve poetike “Korrja e shpirtit” dhe “ Nëpërmjet ëndrrës me mjegulla dhe shi”. Në vitin 2014 boton romanin e shkurtër “ E bardhë dhe e kuqe”.
Përmbledhja poetike “Yje që flejnë” e nxjerë në pah anën shpirtërore të poezisë. Autori e nxit lexuesin që ta njoftoj dritën shpirtërore edhe në zemër edhe në shpirt. Në gjuhën e tij ai shpreh shqetësimin e tij poetik.
Këngët janë intime, të sinqerta, thellësisht të hidhura, sepse yjet janë një simbol i dëshirës për dashuri dhe sublimes.
 

. .]]>
Fri, 27 Apr 2018 00:00:00 +0200Lajme dhe Ngjarje
Promovimi i librit “ Karshi shtatë bjeshkëve” nga mr. Kërste Veleski http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=567 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=567]]>Promotor: Gorjan Petrevski, shkrimtar
Mr. Kërste Veleski gjithë jetën e tij ia dedikoi sferës së arsimit dhe edukimit.
Tradita e një populli është personifikim i gjithë pasurisë që mund ta prezantoj një vend. Tradita jonë karakterizohet me shumë zakone.
Zakonet kanë shumë dallime nga një rajon në tjetrin. Libri i Kërste Veleski “Karshi shtatë bjeshkëve” përpunon dhe paraqet zakone popullore dhe besime në njerëzit nga rajoni i Krushevës-Pellagonisë. Libri bazohet në përjetimet dhe përvojat e tij personale, por edhe të përvojave personale të personave të njohur nga ai.
 

. .]]>
Tue, 24 Apr 2018 00:00:00 +0200Lajme dhe Ngjarje
Ligjëratë me temë : ”Ndikimi i ndryshimeve klimatike për shëndetin e banorëve” http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=523 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=523]]>Me rastin e Ditës botërore të planetit Tokë, më 20 prill 2018 u realizua ligjëratë me temë : ”Ndikimi i ndryshimeve klimatike për shëndetin e banorëve”
Qëllimi i shënimit të “Ditës së planetit Tokë” është që të ngritet niveli i ndërgjegjës te të gjithë banorët për ruajtjen e mjedisit jetësor, gjegjësisht të tregoj për ndotjen e ajrit dhe ujit, rezatimin radioaktiv, shterjen e energjisë së pazëvendësueshme dhe të ngjashme.
 

. .]]>
Fri, 20 Apr 2018 00:00:00 +0200Lajme dhe Ngjarje
Mbrëmje poetike me poeten Dijana Durleviq http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=566 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=566]]>Promotor: Filip Dimkoski
Është autore e 6 (gjashtë) përmbledhje me poezi “Botë e padukshme”, “Lutje”, “Qasje në qetësi”, “Ndjenja të shpërndara”, “Ditarë për vendlindjen”, Pasion i pëshpëritjeve të vdekura”. Në poezinë e saj i përpunon motivet nga përditshmëria, tema urbane por me ndjenja të veçanta shkruan vargje me përmbajtje dashurie për vendlindjen”.
Është interesante se edhepse i përket gjeneratës më të re të autorëve, ajo në poezitë e saj ka fjalë arkaike të cilat janë të përdorura rrall në shprehjet e përditshme të gjeneratës së sotme por edhe në poezinë bashkëkohore nga krijuesit e gjeneratave të reja.
 

. .]]>
Fri, 30 Mar 2018 00:00:00 +0200Lajme dhe Ngjarje
Promovimi i romanit "Ringishpill" nga Ljiljana Atanasova http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=518 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=518]]>Promovues ishte shkrimtari Gorjan Petrevski.
Veprimtaria krijuese e Ljiljana Atanasova është drejtuar drejt letërsisë për fëmijë.Fjala letrare për të rinjtë mund të rekomandohet edhe për të rriturit. Fjala e shkruar edukon fëmijët dhe kultivon dashurinë e tyre për të gjitha cilësitë pozitive njerëzore: të jetë i vlefshëm, i sinqertë dhe i mirë. Shkrimtarët, sidomos për fëmijë dhe të rinjtë, po i afrohen seriozisht misionit të tillë të letërsisë.Ljiljana Atanasova, në romanin "Ringishpil", konfirmon këtë mision, të jetë një njeri plot besim, dashuri, shpresë dhe ndershmëri. Ajo nuk harron të kujtojë qëndrimin e fëmijëve, por edhe të rriturit ndaj njëri-tjetrit, por edhe qëndrimin ndaj rrethinës, për mjedisin e pastër jetësor.
 

. .]]>
Fri, 23 Mar 2018 00:00:00 +0200Lajme dhe Ngjarje