DK Koco Racin Skopje http://www.dk-kocoracin.org.mk www.dk-kocoracin.org.mk en-us DK Koco Racin Skopje. All right reserved. Thu, 17 Oct 2019 5:50:08 +0100 240 Конкурс за поетска збирка http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=640 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=640]]>Tue, 15 Oct 2019 00:00:00 +0200Вести и настани ЕДУКАТИВНА РАБОТИЛНИЦА ЕКО - ПСИХОЛОГИЈА http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=639 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=639]]>ЈУ Дом на култура „Кочо Рацин“ - Скопје

ЕДУКАТИВНА РАБОТИЛНИЦА
ЕКО - ПСИХОЛОГИЈА


Едукатори:
мр.Моника Јованова
мр.Драган Јованов

10.10.2019г.(четврток), 11:30ч. сутерен, Дом на градежници
 

. .]]>
Thu, 10 Oct 2019 00:00:00 +0200Календар на настани
Промоција на книга „Херои од хартија“ од Дејан Крстески http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=634 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=634]]>Thu, 3 Oct 2019 00:00:00 +0200Календар на настани ИЗЛОЖБА -Новите парадигми на инклузивното општество http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=632 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=632]]>ГАЛЕРИЈА КО-РА
ЈУ Дом на култура „Кочо Рацин“ Скопје
Отворање: четврток, 26.09.2019
19.30 часот

Изложбата е во рамки на 9-тата меѓународна научна конференција „Новите парадигми на инклузивното општество“, во организација на Европски универзитет во Скопје. На изложбата ќе бидат презентирани уметнички и дизајнерски дела од следните автори:
Марта Џиомџора, Здружение на граѓани ‘‘ХОПС - Опции за здрав живот“ Скопје, Ангела Евремова, Андреј Стамевски, Александра Јовановска и Екатерина Намичева, Маја Ѓуреска, Антонија Гугинска, Росица Колева, Гордана Вренцоска, Александра Петрушевска Ристовска, Христијан Санев, Јана Манева – Чупоска, Назли Џан, Мерт Расим.
 

. .]]>
Thu, 26 Sep 2019 00:00:00 +0200Календар на настани
Едукативна работилница „Чекор по чекор до правилен развој“ http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=625 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=625Wed, 11 Sep 2019 14:54:13 +0200Вести и настани Изложба на Гордана Квајо од Ријека http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=619 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=619]]>Вечерва , на 21.06.2019 г во новиот салон сутерен на Галерија „Ко-Ра“ во ЈУДом на култура „Кочо Рацин“ Скопје, Р С Македонија, отворена е самостојната изложба на Гордана Квајо од Ријека,Р Хрватска во рамките на културната соработка помеѓу ЈУДомот на култура „Кочо Рацин“ Скопје и ХМД „Илинден“ од Ријека која резултираше со веќе успешно претставување на големата групна изложба на мултикултурната група од 60 уметници која беше претставена и во Ријека , во соработка со ХМД “Илинден“. Сега во рамките на таа соработка се претстави дел од творештвотро на наградуваната авторка ГОРДАНА КВАЈО од Ријека, по потекло од Охрид. 

. .]]>
Fri, 21 Jun 2019 00:00:00 +0200Календар на настани
Изложба на Гордана Квајо од Ријека http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=620 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=620]]>Вечерва , на 21.06.2019 г во новиот салон сутерен на Галерија „Ко-Ра“ во ЈУДом на култура „Кочо Рацин“ Скопје, Р С Македонија, отворена е самостојната изложба на Гордана Квајо од Ријека,Р Хрватска во рамките на културната соработка помеѓу ЈУДомот на култура „Кочо Рацин“ Скопје и ХМД „Илинден“ од Ријека која резултираше со веќе успешно претставување на големата групна изложба на мултикултурната група од 60 уметници која беше претставена и во Ријека , во соработка со ХМД “Илинден“. Сега во рамките на таа соработка се претстави дел од творештвотро на наградуваната авторка ГОРДАНА КВАЈО од Ријека, по потекло од Охрид. 

. .]]>
Fri, 21 Jun 2019 00:00:00 +0200Вести и настани
Изложба на Советот на нацналното малцинство на Град Загреб и Хрватска матица на иселеници, Загреб http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=616 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=616]]>Чест ни е и задоволство да Ве поканиме на промоцијата на
Хрватско-Македонски прирачник
која ќе се одржи
во четврток на 16.05.2019.година во 12 часот
во ЈУ Домот на културата „Кочо Рацин„- Скопје
во организација на Советот на нацналното малцинство на Град Загреб и Хрватска матица на иселеници, Загреб
Промоцијата ќе ја отвори Томе Апостолски претседател на Советот на нациналното малцинство на Град Загреб и Мијо Мариќ,дректор на Хрватска матица на иселеници, Загреб

Промотор :д-р професор Васил Дрвошанов 

. .]]>
Thu, 16 May 2019 00:00:00 +0200Календар на настани
„Шшш! Интимистичка вајбер поезија“, од Елена Пренџова http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=626 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=626]]>„Шшш! Интимистичка вајбер поезија“, од Елена Пренџова
Е. Пренџова е исклучителна , впечатлива млада поетеса, инспиративна и креативна со сопствена смисла за себе-изразување. Во ова време-невреме , опуштена и сугестивна во својата поезија го споделува тоа што го согледува, доброто и лошото во сопствено опкружување и пошироко. Автор е на 6 поетски збирки и добитник е на повеќе награди: „Македонска книжевна авангарда“, добитник на прва и специјална награда на Мелничките вечери на поезија во Бугарија, наградата „Бели мугри“ што ја доделува нашата Установа. Пренџова е прва жена-поетеса што ја добива наградата „Јован Котески“ за збирката Шшш! Збирката е рефлексивна интимна, љубовна и благо еротска поезија.
Промотор беше д-р Марина Мијаковска.
 

. .]]>
Thu, 16 May 2019 00:00:00 +0200Вести и настани
Изложба на Вангел Срнаков http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=614 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=614]]>Чест ни е и задоволство да Ве поканиме на
отворањето на изложбата
„ДУАЛИЗАМ единство на контрасти“
ВАНГЕЛ СРАНКОВ од Гевгелија
среда 15.мај 2019 во 18.00
во ГАЛЕРИЈА „КО-РА“ - мал салон

во ЈУ Домот на културата „Кочо Рацин„- Скопје

улица Димитрие Чуповски 20а
наспроти Гимназија Јосип Броз Тито
повеќе информации на телефон
071 232 706
Виолета Калиќ
стручен соработник за визуелни уметности, дизајн и арх. 

. .]]>
Wed, 15 May 2019 00:00:00 +0200Календар на настани
„Хип Хоп Поетри Слем“ http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=621 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=621]]>По повод 40-годишнината од првата хип-хоп песна („Rapper’s Delight“ изведена од The
Sugar Hill Gang во 1979 година) и скоро полувековното постоење на хип-хоп културата, во
организација на Хип Хоп Македонија, на 14 мај во Домот на културата „Кочо Рацин“ во
Скопје беше одржан првиот македонски „Хип Хоп Поетри Слем“. На него учество зедоа:
Профо (Славчо Ковилоски), С.А.М. (Никола Трпески), Мартикс (Мартин Милев), Кацар
(Александар Кацарски), Нешо (Ненад Ставровски), Братот Алек (Александар Ковилоски),
како и слемерите Елена Пренџова и Цвета Колева. Покрај нив, на предвидениот „отворен
микрофон“ (Open mic) свое учество земаа и група заинтересирани настапувачи.
 

. .]]>
Tue, 14 May 2019 00:00:00 +0200Вести и настани
Изложба на ЛИЛЈАНА ТОСЕВА Maлмо,Шведска http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=618 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=618]]>ЈУ ДОМ НА КУЛТУРА „КОЧО РАЦИН“- СКОПЈЕ
ГАЛЕРИЈА „КО-РА“ – мал салон
По повод 9.мај Денот на Европа
ЛИЛЈАНА ТОСЕВА Maлмо,Шведска
изложба на слики „Нежна природа “
9.05. – 14.05.2019
Отворање на изложбата
9.05 2019 од 13.00 ч. до 18.30.ч

Галерија „Ко-Ра“ –мал салон во ЈУДом на културата „Кочо Рацин“ – Скопје, Р С. Македонија
улица: Димитрие Чуповски 20 а, Дом на градежниците, наспроти Гимназија ЈБТито
 

. .]]>
Thu, 9 May 2019 00:00:00 +0200Календар на настани
Изложба „ЕДИНСТВО НА РАЗЛИЧНОСТИТЕ“ http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=617 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=617]]>ЈУ ДОМ НА КУЛТУРА „КОЧО РАЦИН“- СКОПЈЕ
ГАЛЕРИЈА „КО-РА“ – голем салон

„ЕДИНСТВО НА РАЗЛИЧНОСТИТЕ“

по повод Денот на Европа 9.05.2019
9.05 – 2О.05.2019
Отворање на изложбата
9.05 2019 во 20 часот
Учесници:
др Дита Старова, мр Марија Светиева,мр Мирко Вујисиќ, мр Жаклина Кочовска Глигориевска, мр Шќипе Мехмети, мр Жанета Радевска Спировска, м-р Зулејха Али, мр Наталија Пулејкова , мр Борјана Божиновска,Росица Лазеска, Игор Љубовчевски, Љубе Алексовски, Ацо Таневски, Ива Станковска, Гордана Винчиќ, Северине Бургерс од Белгија,Љиљана Вуковиќ, др Биљана Петановска, мр Игор Поп Трајков

Галерија Ко-Ра - голем салон во ЈУ Дом на култура „Кочо Рацин“ Скопје, улица Димитрие Чуповски 20а наспроти Гимназија ЈБТито
 

. .]]>
Thu, 9 May 2019 00:00:00 +0200Календар на настани
Изложба на СЕВЕРИНЕ БУРГЕРС (Белгија) http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=605 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=605]]>Sat, 6 Apr 2019 00:00:00 +0200Календар на настани Самостојна изложба на СЕВЕРИНЕ БУРГЕРС http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=613 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=613]]>СЕВЕРИНЕ БУРГЕРС (Брисел,Белгија)

самостојна изложба „МАЈКАТА МЕДЕА“ со

концертен настап на ЕМА ПОТЕВСКА ПОПИВОДА

во ГАЛЕРИЈА „КО-РА“

6 април 2019

ЈУДом на култура „Кочо Рацин“ Скопје
Р С Македонија
улица :Димитрие Чуповски 20а 

. .]]>
Sat, 6 Apr 2019 00:00:00 +0200Календар на настани
Промоција на хаику збирката „Летам без крилја, трчам без нозе, бакнувам без усни“ од Мустафа Спахиу http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=631 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=631]]>Промоција на хаику збирката „Летам без крилја, трчам без нозе, бакнувам без усни“ од Мустафа Спахиу
Промотор: проф. д-р Ајтен Хајдари Ќамили
 

. .]]>
Fri, 5 Apr 2019 00:00:00 +0200Вести и настани
Промоција на книгата „Татковината во детските срца“ http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=630 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=630]]>Промоција на книгата „Татковината во детските срца“, во издание на весникот „Нова Македонија“ . Автор на книгата: Марија Таушанска, уредник на „Колибри“ дотак на весникот „ Нова Македонија“.
Поводот за промоција на книгата имаше единствена цел да се промовира книгата за деца и читањето. А уште поубав е податокот дека оваа книга е напишана од деца , ученици од трето до деветто одд. од ОУ „Јан Амос Коменски“ а ним им се придружија и повеќе писатели за деца.
Во книгатасе застапени искрени одговори на учениците од 3-9 одд. Давајќи одговор на прашањето : „Што е навистина татковината и како се сака таа“, создале преубави искрени мисли и пораки. Застапени се и песни за татковината посветени од повеќе писатели.
Промоторите: Филип Димкоски, поет, м-р Татјана Гогоска и Елизабета Ивановиќ, психолог во ОУ Јан Амос Коменски, зборуваа која е идејата, поводот и начинот како се создала книгата.
 

. .]]>
Tue, 2 Apr 2019 00:00:00 +0200Вести и настани
Промоција http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=610 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=610]]>Fri, 29 Mar 2019 00:00:00 +0200Календар на настани Едукативна работилница http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=612 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=612]]>Fri, 29 Mar 2019 00:00:00 +0200Календар на настани Проект „Мостови“ http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=629 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=629]]>Проект „Мостови“
Проектот „Мостови “ или на албански „Ура“, беше замислен како интерактивен мултикултурен проект, за градење мостови на културата помеѓу поетите од сите етникуми, а со овој проект со посебен акцент на творештвото на поетот Михајло Свидерски од Битола и проф. и писател од Тетово, Салајдин Салиху.
Двајцата поети се мостот, хармонијата на разликите, длабоко проникнување во вистината на „Другиот“ на „Другоста“. Се претставија со дел од своето творештво на македонски и албански јазик и поттикнаа дискусија за потребата од реализирање на повеќе мултикултурни проекти од овој вид. Модератор и промотор на овој проект беше м-р Фросина Пармаковска.
 

. .]]>
Fri, 29 Mar 2019 00:00:00 +0200Вести и настани
Промоција на книга за деца „Збунки„ од Ана Цветановска http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=609 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=609]]>Thu, 28 Mar 2019 00:00:00 +0200Календар на настани Промоција на книгата „Збунки“ од Ана Цветаноска http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=628 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=628]]>Промоција на книгата „Збунки“ од Ана Цветаноска
Промотор: д-р Марина Мијаковска
Книгата е збирка од драмски текстови за деца .Драмски текстови за деца има многу малку, постојано недостасуваат и има потреба од нив. Ана Цветаноска е меѓу ретките автори кои го пишуваат овој жанр .Пиесите од оваа книга, пред се се иновативни во содржината, со актуелни теми и мотиви. Дел од пиесите ги интерпретираа млади дипломирани актери.
 

. .]]>
Thu, 28 Mar 2019 00:00:00 +0200Вести и настани
Промоција на книгата „Приказни од мојот крај“ од Лила Арсова http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=627 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=627]]>Промоција на книгата „Приказни од мојот крај“ од Лила Арсова
Авторката Лила Арсова, е од градот на нашиот патрон Кочо Рацин, од градот на гемиџиите, Велес.
Таа работи како професор во одделенска настава.Лила Арсова во книгата „Приказни од мојот крај“ како да им се оддолжува на приказните и времето кога тие се читаа или раскажуваа пред спиење.Тоа време полека како да исчезнува а електрониката ја краде фантазијата.
Сите приказни во книгата авторката ги пренесува многу вешто. Сите настани и доживувања , било да се неверојатни и помалку чудни, пренесуваат хуманистички пораки (како да се сака семејството, важноста на семејството, дека животот не е целосен ако во него ја нема верата, љубовта и надежта. На крајот од секоја приказна има по една порака.
Модератор беше Кире Ацески , исто така од Велес. Свој настап имаа и ученици од ОУ „Аврам Писевски“ од Скопје.
 

. .]]>
Fri, 22 Mar 2019 00:00:00 +0200Вести и настани
Промоција http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=604 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=604]]>Fri, 22 Mar 2019 00:00:00 +0200Календар на настани Едукативнта – интерактивна работилница „Како да ја потикнеме генијалноста кај младите“ http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=607 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=607]]>Од 21 февруари започна да се реализира првиот дел на проектот на JУ Дом на култура „Кочо Рацин“ – Скопје, подржан од Град Скопје „Како да ја потикнеме генијалноста кај младите“ која ќе трае до 5 јуни 2019г.
Целта на оваа работилница е младата популација да се информира, едуцира и да се запознае што всушност претставува мотивацијата, како да се мотивираат, како полесно да ја совладаат лекцијата, како да направат успешна кариера, предсе како да ги решат проблемите во секојдневниот живот. Исто така ќе се зборува како да се потикне генијалноста кај младите која се базира на 24 карактеристики кои ги имаат генијалците.
На оваа тема зборува др. Жарко Костиќ, мотивационен говорник. Во проектот ќе бидат вклучени успешни спортисти, лекари, професори, академски сликари,културни работници.
Наши први соговорници беа:
- Гаро Тавитијан, познат музичар кој зборуваше како влијаеле во неговата кариера првите две карактеристики (порив и храброст) .
Според Гаро Тавитијанживотот е ритам. За да успеете во животот морате да бидете во својот ритам. Не се прилагодувајте на ритамот на другите,

- Дино Имери,еден од најталентираните светски пијанисти кој не воодушеви и како говорник. зборувајќи за третата и четвртата карактеристика (посветеност на целите и знаење) Дино од своето искуство им порача на младите ученици дека без разлика каде настапувате секогаш замислувајте дека се наоѓате пред најголемата, најпознатата концертна или конференциска сала, стадион и секаде мора да го давате својот максимум и успехот нема да изостане.

- Ребека Јанковска – Ристески, македонска пејачка и претседател на Здружението „Дајте ни крилја“исто така позната по својата хуманитарна работа. Ребека со примери од својот живот ги запозна младите за 5, 6 и 7 карактеристика на генијалците, а тоа се:искреност, оптимизам и способност за расудување

- Ева Богоевска,млада , талентирана и успешна виолинистка која има учествувано и победено на најпрестижните фестивали и натпревари во светот. Таа иако има само 19години има настапено во престижниот Харнеги Хол кој е сон на сите класичари.
Ева им препорача на младите слушатели им препорача, за да постигнете успех на професионален план покрај талентот мора да имате мотив, да бидете мотивирани за вашата работа која бара и многу самооткажување и дисциплина.
Учесници на оваа работилница се учениците од ОУ „Круме Кепески“ и нивниот педагог Магдалена Чоревска.

 

. .]]>
Thu, 21 Mar 2019 00:00:00 +0200Вести и настани
Мултимедијална изложба „Велосипедот на нашите улици„ http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=606 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=606]]>Thu, 21 Mar 2019 00:00:00 +0200Календар на настани Едукативна работилница http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=603 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=603]]>Tue, 19 Mar 2019 00:00:00 +0200Календар на настани Програмски активности на ЈУ Дом на култура „Кочо Рацин“-Скопје за 2018г. http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=601 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=601data/file/%D0%A0%D0%B5%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%20%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0-2018(1).docx 

. .]]>
Wed, 13 Mar 2019 00:00:00 +0200Вести и настани
Изложба „Женски муабети„ на Гордана Винчиќ http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=599 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=599]]>Fri, 8 Mar 2019 00:00:00 +0200Календар на настани Изложба „Женски муабети“ од Гордана Винчиќ http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=598 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=598Tue, 5 Mar 2019 12:14:33 +0200Календар на настани Изложба на учениците Борјана Војнеска и Матеј Ристески http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=596 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=596]]>Почитувани,
Со особена чест Ве покануваме на отворањето на изложбата на учениците БорјанаВојнеска и Матеј Ристески од Гимназија Јосип Броз Тито, директор Силвана Кржовска, професор по ликовна уметност:
Живка Коцева Караџовска
Изложбата ќе биде отворена во новиот салон - сутерен,на Галерија
„Ко-Ра“ во ЈУ Дом на култура „Кочо Рацин“ Скопје
четврток28.02.2019 во 20.00 часот
По повод отворањето на изложбата ќе настапи Ана Петановска-гитара

улица :Димитрие Чуповски 20 а, наспроти Гимназија ЈБТито,Центар

 

. .]]>
Thu, 28 Feb 2019 00:00:00 +0200Календар на настани
Промоција http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=595 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=595]]>Thu, 28 Feb 2019 00:00:00 +0200Календар на настани Промоција на книгата „Храмот на светата вистина“ од д-р Аница Патриција http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=624 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=624]]>Промоција на книгата „Храмот на светата вистина“ од д-р Аница Патриција
Промотор: проф. д-р Кристина Николовска
Книгата како што вели авторката е плод на нејзини лични вистини и доживувања на контакт со Исус Христос-Суверениот бог.
Животот е исполнет со многу деликатни ситуации, некогаш тешки и непријатни. Човечката душа е под огромен стрес, а тоа ја одзема животната енергија.
Авторката упатува како преку духовноста , молитвата, медитацијата или потрагата по нешто свето ги мотивира луѓето да станат подобри личности. Со помош на духовноста , спиритуалноста, животот ќе се разбере надвор од физичкиот свет.
 

. .]]>
Thu, 28 Feb 2019 00:00:00 +0200Вести и настани
Мултимедијална изложба http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=594 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=594]]>Wed, 13 Feb 2019 00:00:00 +0200Календар на настани Пријава За предлог проекти од областа на визуена уметност 2019 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=584 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=584 data/file/%D0%9F%D0%A0%D0%95%D0%94%D0%9B%D0%9E%D0%93%20%D0%9F%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%B2%D0%B0%20%D0%BF%D0%BE%20%D1%98%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BE%D1%82%20%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BA%20%D0%B7%D0%B0%20%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%9A%D0%B5%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8%20%20%D0%92%D0%B8%D0%B7%D1%83%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%20%20%D1%83%D0%BC_%202019%20(1).docx 

. .]]>
Mon, 11 Feb 2019 00:00:00 +0200Календар на настани
Промоција на книгата афоризми „Трагачи по парадокси“ Промотор : Миле Ѓорѓиоски http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=623 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=623]]>Промоција на книгата афоризми „Трагачи по парадокси“
Промотор : Миле Ѓорѓиоски
Алманахот „Трагачи по парадокси“ на најдобар можен начин ги претставува „парадоксите“ од нашето секојдневие. Афоризмот никогаш не го остава читателот рамнодушен и секогаш поттикнува на размислување за пораката на авторот, која обично се наоѓа во завршниот исказ, некогаш и само во една реченица.
Во алманахот се сместени најдобрите афоризми на најпознатите 28 имиња на балканската сатира и пошироко.Направен е избор од 2000 афоризми, од сите застапени автори, автори кои се носители на најзначајни награди од областа на сатирата во своите земји и во странство.
Делото своја прва промоција ја доживува за време на одржувањето на Фестивалот „Ин Виница Веритас“ а издавач е Домот на култура Тошо Арсов.
За книгата говореа Александар Чотриќ, рецензент и Васил Толевски, афористичар. Јовица Илиев, директор на Домот на култура Тошо Арсов, во Виница, ја отвори изложбата на карикатури од последното издание на фестивалот „Ин Виница Веритас“.
 

. .]]>
Sat, 9 Feb 2019 00:00:00 +0200Вести и настани
Промоција : Алманах на афоризми http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=577 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=577]]>Sat, 9 Feb 2019 00:00:00 +0200Календар на настани Јавен повик од областа на визуелна уметност 2019 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=589 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=589data/file/%D0%88%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD%20%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BA%20%D0%BE%D0%B4%20%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D1%83%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0%20%D1%83%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%202019(2).pdf 

. .]]>
Wed, 6 Feb 2019 00:00:00 +0200Вести и настани
Јавен повик од областа на литературата 2019 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=588 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=588data/file/%D0%88%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD%20%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BA%20%D0%BE%D0%B4%20%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0%202019(1).pdf 

. .]]>
Wed, 6 Feb 2019 00:00:00 +0200Вести и настани
Пријава За предлог проекти од областа на визуелна уметност 2019 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=590 http://www.dk-kocoracin.org.mk/content/?id=590data/file/%D0%9F%D0%A0%D0%95%D0%94%D0%9B%D0%9E%D0%93%20%D0%9F%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%B2%D0%B0%20%D0%BF%D0%BE%20%D1%98%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BE%D1%82%20%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BA%20%D0%B7%D0%B0%20%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%9A%D0%B5%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8%20%20%D0%92%D0%B8%D0%B7%D1%83%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%20%20%D1%83%D0%BC_%202019%20(1)(2).docx 

. .]]>
Wed, 6 Feb 2019 00:00:00 +0200Вести и настани